Hassas Bebek Cildi Bakımı

Bebeklerimizle kavuştuğumuz ilk andan itibaren onların bakımı bizim için en önemli meseledir. Hayatla yeni tanıştığı için dünyamızdaki her şey ile ilk kez karşılaşacak ve savunmasız olacaktır.

Yenidoğanlarda doğum sonrası belli kızarıklar olabilir bunlar normaldir doğum esnasında basınç kaynaklıdır ancak belli bir süre geçmezse bir uzmana gösterilmelidir.

Bebeğiniz dış etkenlere karşı savunmasız olacağından kimyasal kaynaklı ürünleri kullanmaktan kaçınmak ise daha faydalı olacaktır. Hatta size verebileceğim bir diğer tüyo ise aldığınız ıslak mendilleri kullanmadan önce ıslatıp kullanmanız olacaktır.

Neden diye soracak olursanız içerisinde bulunabilecek herhangi bir maddenin bebeğinizin cildine etki etmemesi açısındandır, normal bir peçete değil de ıslak mendil ile yapılması ise dokusunun daha yumuşak olmasından dolayıdır.

Bebeklerimizin cildinde görebileceklerimiz ve çözümü için yapabileceklerinizi ayrıca dikkat edilmesi gerekenleri sizin ile paylaşmak istiyorum;

1-Şampuan Seçimi

Bakımın öncelikle duşta başladığını söyleyebiliriz, bebeklerimiz cildi hassas olduğu için hipoalerjenik olan bir şampuan tercih etmelisiniz. BPA ve boya içermemesine daha çok doğal içerikli olmasına özellikle dikkat edilmesi gerekmektedir. Göz yakmayanları tercih ederken ne olursa olsun gözleri ile temas ettirmekten dikkatle kaçınmanızı öneririm. Cildinde sabun artığının kalmamasına dikkat edilmelidir. Banyo sonrası nemlendirici krem sürülebilir ancak katkı maddesi içermeyen kokusuz ve parfümsüz olmasına özen gösterilmelidir.

2-Bebeğiniz İçin Deterjan Seçimi

Kıyafetlerini yıkandığınız deterjanların içerdiği maddeler, kıyafetlerin üzerinde kalabiliyor. Hassas olduğu için sorunlara açık olan bebek cildine uygun özel deterjan tercih etmek gerekiyor. İçeriğinin doğal olmasına her şeye rağmen dikkat etmeniz de gerekmektedir.

3-Biberon ve Emzik Temizliği

Biberon ve emzikler bakteri oluşumuna yatkındır. Bunun için biberonun her kullanım öncesi ve sonrası temizlenmesi gerekmektedir. Rutin olarak ise sterilize edilmesi önerilir. Emzik ise sürekli olarak temizlenmesi gereken bir aksesuardır özellikle düzenli kullananlar da aksatılmadan yapılmalıdır. Biberon ve emzik temizliği ile sterilize hakkında detaylı bilgi verdiğimiz yazı için tıklayınız.

4-İsilik

Bebeklerinizin ter kanalları sizinkiler gibi çalışmıyor olabilir. Fazla kalın giyinmek, terlemek, yoğun nem ve tere maruz kalmak vücudunda sivilce başı gibi kabarıklıklar şeklinde gibi görülebilecek şekilde isilik çıkarmasına sebep olabilir. Bu isiliktir, ancak sık sık duş aldırarak ve ortam için yeterli incelikte kıyafetler seçerek, terlememesine özen göstererek ve serin ortamlarda zaman geçirmesine yardımcı olarak geçirmesine yardım edebilirsiniz. Bezini de sık sık değiştirmelisiniz.

5-Konak

Saçlı deride sık görülen bu durum alın, kaş ve dış kulak yolunda da olabilir. Kabuk şeklinde tarif edebileceğimiz bu durum, yağ hücrelerinin düzensizliğinden gerçekleşebilir. Zeytinyağı, bebek yağı gibi yardımcı ürünleri buralara sürüp yumuşatarak tahriş etmeyecek şekilde tarak yardımı ile tarayabilirsiniz. Düzenli nemlendirdiğiniz takdir de geçebilir.

6-Pişik

Derinin idrar ve dışkı ile temas etmesi durumunda gözlemlenen bu durum sıcak havada bezin uzun süreli kalması halinde de olabilir. Sıcaklıkta bunu etkileyen faktörlerden biridir. Bezinin sık sık değiştirilmesi ve değiştirme esnasında pişik önleyici kremler kullanılması bu durum için çözüm olabilir.

7-Tırnak Kesimi

Bebeklerimiz dünyaya geldiği ilk gün bile uzun tırnaklı olacaktır, anne sütünün verdiği vitaminle de hızlıca uzayan tırnakları ile kendine istemeden zarar verebilir.

Kendine ait ve bebeklere özel olan bir tırnak makası olmalıdır. Bebekler uykudayken tırnaklarını kesmek daha mantıklı gelse de o an koruma refleksi ile elini çekebilir, o yüzden uyanıkken canını acıtmadan kesmeye dikkat etmek daha iyi olacaktır.

Böylelikle canı acımayınca o da izin verecektir. Banyo sonrası tırnak kesimi için ideal zamandır, duştan sonra yumuşayan tırnaklarını kesmek daha iyi olacaktır, çünkü bebek tırnakları ince de görünseler keskin olabilir.

Tırnakları uzama hızına göre hafta da 1-2 kere kesilse yeterlidir. Tırnaklarını çok dipten kesmemek enfeksiyon kapmaması ve kanamaması için gereklidir, çok dipten kesilen tırnak daha çabuk uzar.

Yürümeye başladığı zaman ayak tırnaklarını düzenli olarak kontrol etmeniz gerekmektedir.

Bebeklerimizin bakımı doğduğu andan itibaren başlar, bu hayata sizin kollarınız altında başlayıp öğrenerek devam edecek olan bu melekler için her şeyin en güzelini yapmak istediğinize eminim.

Hassas ciltleri için yapabileceğiniz bu ufak bilgileri sizinle paylaştım, sağlıkla büyütmeniz dileği ile..

İlayda Aydemir

editörün tüm yazıları

Yorumla

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.