Biberon ve Emzik Temizliği

Bebeklerimiz hızlıca ve keyif içinde büyür zaman içerisinde ihtiyaçları ve alışkanlıkları da değişir. Beslenme alışkanlığı anne sütünden sonra mama, su hatta sağılmış bir anne sütünün içerilmesi içinde kullanabilecek olan biberon girer.

Biberon kullanmaya başladığı zaman temizliği ve bakımı bizim için gerekli hale gelir. Bebekler bu dünyadaki her şey ile zaman içerisinde yeni tanıştığından dolayı hassas bir bünyeye sahiptir.

Onun için zararlı olabilecek şeylerden onu korumak bizim görevimizdir. Biberon ve emzikler düzenli olarak kullandığımız malzemelerdir bebek bakımında önemli yer kaplayan bu ikilinin temizliğine de dikkat edilmelidir.

Biberon Temizliği
Biberon Temizliği

Bebek Biberonu Bakımı

Bakteri üremesine yatkın olan bu ürünler sterilize edilmelidir. İkisi de ayrı sterilize edilebilecek şeyler ancak ortak yöntemler ile edilebilir. Bakterilerin sıcak ortamı sevmediğini bilirsiniz, bunun için kaynatma ve sıcak su yöntemleri ile sterilize sağlanabilir.

Biberon seçimi de her şeyden önce önemlidir, cam veya plastik biberon fark etmeksizin alındığı ilk anda dahi sterilize edilmelidir. Başlıkları silikon olacağından temizlenmesi en öneli kısım başlığıdır.

Emzikler ise bebeğimizin düzenli olarak yanında olur diyebileceğimiz bir aksesuarı diyebiliriz.

Bu aksesuar mutlaka yere atılır veya düşürülür, oyun oynarken yerlere sürtünür hatta bazen başkalarının ağzına bile sokulmaya çalışılabilir. Bunun için emzikte her kullanımda en detaylı şekilde olmasa bile sterilize edilmelidir.

Biberonunuzu sterilize edebilmeniz adına size iki yöntem sunacağım, bunun öncesinde her kullanımdan önce de tercih edebileceğiniz mutlaka yapılması gereken bir diğer yöntem ise;

Bir fırça veya uzun ince bir yardımcı ile içine girecek şekilde su ile her kullanım sonrasında ve öncesinde yıkanarak sterilize edilmesi gerekmektedir.

Sterilize yöntemlerimiz ise tercihen yapmak isteyeceğiniz iki şekil olarak anlatacağımı;

 

1-Kaynatarak Sterilize Etme

 Temiz ve hijyenik olduğuna inandığınız bir tencereye su doldurun. Ateş üzerinde kaynattığınız suya biberon, emzik ve diğer aparatları koyunuz, bu suyun içerisine tamamen gömülmeleri gerekmektedir. Sonrasında ise bu su içerisinde beş dakika kaynamaları yeterli olacaktır, kaynayan su bakterilerin kaybolup gitmesini sağlayacak. Kaynatma işlemi bittikten sonra maşa yardımı ile sterilize edilen aparatları alabilirsiniz. Sonrasında ise soğuk su altında durulamanız sterilizasyon işlemi için yeterli olacaktır.

2-Kaynamış Suda Bekleterek Sterilize Etme

 Temiz olan bir tencereye su doldurup kaynatın kaynayan suyu birkaç dakika daha ateş üzerinden almayın iyice kaynayan suya ayırarak sterilize etmek istediklerinizi bırakıp beş dakika bekleyiniz. Sonrasında yine bir maşa yardımı ile alarak soğuk suyla durulayınız.

Bu sterilize yöntemleri rutin olarak yapılmalı, sıklığı size bağlı olabilir. Ancak ilk başta bahsettiğim yıkama kısmını her kullanım öncesi ve sonrası yapmalısınız.

Emzik nasıl sterilize edilmeli kısmına gelirsek, bebekler emziği birçok sebepten kullanır. Örneğin prematüre bebeklerde emme refleksi oluşması için, emmek stresi azalttığı ve güven verdiği içinde kullanılabilir. Emzik daha çok kullanılıyor diyebiliriz. Emziği de biberon ile birlikte sterilize etmemiz mümkündür. Ancak sık sık yıkanması gerekmektedir.

Bebeğinizin sağlıkla büyümesini istediğinizi biliyoruz, biberon ve emzik temizliğinin yanında cildine de bakımlar yapmalısınız. Bebeğimin cildi hakkında neler öğrenmeliyim diyorsanız bu yazımıza göz atabilirsiniz.

Emzik neden, nasıl kullanılmaya başlanmış gibi soru işaretleriniz varsa onun içinde buradan akademik bilgileri öğrenebilirsiniz.

Bebeklerimiz sağlığı için dikkat edilmesi gereken bu iki konunun önemli olduğunu hatırlatmak isterim. Sağlıkla büyümeleri dileği ile..

İlayda Aydemir

editörün tüm yazıları

Yorumla

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.